Емблематичният мем на Doge се продаде за 4 милиона долара

Емблематичният мем на Doge се продаде за 4 милиона долара
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.06.2021
  • Сподели:

Емблематичният мем на Doge беше продаден на търг в петък под формата на NFT (неизменяем „жетон") за 4 милиона долара, което го прави най-скъпият в историята.


Мемът, базиран на образа на японско куче Шиба Ину, бе продаден на купувач, идентифициран като @pleasrdao, за почти 1697 криптовалути Ethereum, което в момента се равнява на 4 милиона долара, според уебсайта на аукциона Zora.


Мемът на Доджи беше пуснат за продажба във вторник от Ацуко Сато, собственичка на кучето Кабосу, която през 2010 г. публикува изображението на домашния си любимец в личния си блог, без да подозира, че снимката ще започне свой собствен живот.


„Направих снимките, за да актуализирам блога си", спомня си Сато в изявление и добавя, че прави „много снимки всеки ден, така че този ден не беше нищо необичайно".


След като циркулира в сайтове като Tumblr и Reddit в началото на 2000-те, снимката се превърна в мем, когато потребител на Reddit посочи образа на Кабосу като „Doge", термин, който идва от поредицата анимационни филми на Homestar Runner.


Популярността на мема наскоро набра нова скорост благодарение на dogecóin, базираната на него криптовалута, чиято популярност скочи, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск я одобри тази година в социалните медии.


Част от приходите от продажбата ще отидат за различни благотворителни организации, съобщава NBC News.

Станете почитател на Класа