Родителите на арестувания в Беларус Раман Пратасевич поискаха помощ от Ангела Меркел

Родителите на арестувания в Беларус Раман Пратасевич поискаха помощ от Ангела Меркел
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.06.2021
  • Сподели:

Родителите журналиста Раман Пратасевич, който беше арестуван след като властите в Беларус отклониха самолета, на който той пътуваше, призоваха германската канцлерка Ангела Меркел да съдейства за освобождаването му. В интервю за германския вестник Билд, цитирано от световните агенции, Дмитрий и Наталия Пратасевич казаха, че синът им е подложен на мъчения в ареста.

 

На 23 май Минск принуди пътнически полет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, да кацне в Беларус. Веднага след кацането в Минск, властите арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич и неговата приятелка София Сапега.

 

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“. САЩ и Европейският съюз наложиха нови санкции на Беларус в допълнение към вече съществуващите мерки, въведени след началото на погромите над протестиращите срещу Александър Лукашенко, който управлява страната от десетилетия. Европейският съюз затвори въздушното си пространство за беларуски авиолинии.

 

Дмитрий и Наталия Пратасевич

 

Според родителите на Раман Пратасевич, 26-годишният им син и другите политически затворници в Беларус са подложени на „садизъм и мъчения ежедневно“.

 

„Много ви молим да ни помогнете да изкараме всички невинни хора от беларуските затвори“, казва Наталия Пратасевич в призива си към Ангела Меркел. „Моля ви, спрете Лукашенко!“

 

Според семейство Пратасевич техните писма не стигат до сина им в ареста, а неговия адвокат не може да говори свободно с тях по телефона.

 

Родителите казват също, че виждат „ясни следи от мъченията“, на които е подлаган синът им в ареста. Според тях той е бит и носът му е бил счупен, преди да бъде записано последното видео с него, на което той прави „самопризнания“. Според родителите му той е бил принуден с физически и психически натиск да говори пред камерата.

Станете почитател на Класа