Терапевт сподели лесен и приятен трик за подобряване на настроението

Терапевт сподели лесен и приятен трик за подобряване на настроението
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.05.2024
  • Сподели:

Тези, които търсят бързо и безпроблемно подобряване на настроението, не трябва да търсят по-далече от най-близкото устройство, на което да си пуснат музика, защото според терапевт и психолог музиката е прекият път към хубавото настроение, особено след изтощителен ден на работа.

Ники Рой, лицензирана терапевтка от Ванкувър, твърди, че пеенето на любимите ви песни, докато сте в колата, може да осигури мигновен тласък на психичното ви здраве и да послужи като положителен ход за благосъстоянието ви в дългосрочен план, като се включи в биологичните процеси, които подпомагат релаксацията и щастието.

"Пеенето ни дава ударни дози допамин и серотонин, особено ако пеем песни, които наистина обичаме," споделя Рой в Инстаграм. "Това е така, защото когато пеем, ние връщаме тялото си на места, когато е по-безгрижно, по-радостно или просто забравяме за работата през деня. Приливът на допамин и серотонин преминава през телата ни и ни води до онова място, където се чувстваме добре."

"Пеенето на музика се свързва и с блуждаещия нерв, а чрез него и с нервната ни система, която може да успокоява и регулира емоциите ни. Пеенето всъщност активира всичко това, което ни помага да успокояваме и регулираме цялото си тяло," допълва тя.

"Когато пеем, ние активираме блуждаещия нерв, който е свързан с гласните ни струни и мускулите в задната част на гърлото ни," Рой споделя пред Newsweek.

"Блуждаещият нерв е част от нашата нервна система, която играе жизненоважна роля за сърдечния ритъм, храносмилането и кръвното налягане. А нервната система е мястото, където получаваме много емоционални стимули. Така че, когато нервната ни система е претоварена от емоции, можем да използваме пеенето, за да се свържем директно с нея и да подскажем на тялото си да се успокои.

Тъй като усещаме емоциите в нервната си система, за хората е много полезно да използват познатите си умения, за да се свържат директно с тялото си, когато се чувстват тревожни, притеснени, претоварени, разочаровани или ядосани.

Препоръчвам на моите клиенти да използват пеенето като ефективно умение за справяне, когато се чувстват претоварени от емоциите си. Пеенето, музиката и танците им помагат да успокоят телата си, да намалят интензивността на емоциите и да преминават през различни настроения," каза тя.

Тя допълва още: "Препоръчвам на моите клиенти да си направят плейлисти с песни, на които знаят всички текстове, които обичат да пеят, и песни, които ги връщат към щастливи спомени. След това те могат да използват този плейлист съвсем целенасочено, когато имат нужда да се свържат и да успокоят емоциите си."

Психотерапевтът Бриана Паруоло, която в момента работи като консултант в Ню Йорк, подкрепи Рой.

"Пеенето може да послужи като изключително средство за подобряване на настроението. Пеенето, особено със свалени прозорци на колата в прекрасен слънчев ден, може да ви накара да се почувствате еуфорично," заяви Паруоло пред Newsweek.

"Когато пеете в колата, вие не просто се забавлявате — всъщност давате на ума и тялото си мощен тласък. Пеенето активира блуждаещия нерв, който е като супермагистрала на спокойствието, изпраща сигнали за релаксация до мозъка ви и освобождава добри химикали като окситоцин. Този нерв е важна част от нервната ви система, регулираща всичко - от настроението до храносмилането.", потвърди и тя.

Специалистът добавя: "Така че следващия път, когато си пуснете любимите си мелодии зад волана, помнете, че не просто се наслаждавате на доброто време—вие също така се грижите за цялостното си благосъстояние по един прост, но дълбок начин."

 
 

Станете почитател на Класа