Колко струват жените на масаите

Колко струват жените на масаите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.06.2021
  • Сподели:

Масаите са едно от малкото африкански племена, запазило своята идентичност. Въпреки че цивилазацията все пак е променила начина им на живот, те все още пазят своите обичаи и културни ценности.

 

Можете да видите с очите си как живеят, ако отидете в Танзания и се отклоните от туристическите маршрути, за да видите някое традиционно село – бома. Обикновено до тях се стига по черни пътища, които буквално могат да изчезнат под краката ви, ако уцелите дъждовния сезон и над вас се изливат поройни дъждове.

 

Всъщност селищте представлява скривалище за добитък насред саваната. Целият смисъл на животана масаите е в домашните животни. Всичко, което правят, е насочено към увеличаване на броя на кравите и козите и защитата им от лъвове и хиени, разказва пътешественик, посетил едно такова село по време на пътуването си.

 

 

Селото, което той видял, било заобиколено от дървени заграждения и храсти. В центъра имало ограда за добитък, обградена от трънливи храсти. Това е светая светих на селото – всички тържества и ритуали се провеждат именно тук.

 

Масаите отдавна са превърнали посещенията на туристите в бизнес, затова вероятно ще ви искат някаква такса (около 20 долара) на човек за обиколко на селото и малко представление. Туристите са един от основните източници на пари. Не можете дори да се снимате с местните безплатно. Те смятат, че камерата им отнема силите, но това неудобство може да бъде преживяно, ако си платите.

 

 

Много от масаите говорят английски. Колкото по-близо до цивилизацията живее едно семейство, толкова по-образовано и богато е то. Децата ходят на училище, където учат суахили и английски. Иначе няма как да изкарат пари от туристите.

 

Пред чужденците те често се показват в национални носии. Облеклото на мъжа се състои от две части – туника и пелерина през рамо в римски стил. Жените и децата имат само една дреха.

 

Масаите сами са си оркестър – с ритмични ниски звуци те създават мелодия, която лесно ви води до транс. Танцовите движения са еднообразни – те подскачат на място. Нареждат се и клякат в ритъма на пеенето. Един по един излизат напред и скачат с всички сили. Този, който скача по-високо, е най-здравият мъж в семейството и той може да поиска най-красивите жени.

 

 

Но за жените нещата не са толкова прости. За да се ожени, мъжът трябва да даде на бащата на девойката 15 крави. Всяка струва между 500 и 700 долара, общо 9000 долара. Сумата е твърде голяма дори за младите мъже от Европа.

Откъде могат да се вземат такива пари за създаване на семейство в бедна Африка? Масаите не дават заеми. Решението е само едно – да се печелят пари. И те правят всичко, което могат – продават ръчно изработени сувенири по плажовете, джапанки от стари гуми, намерени от пазачи по хотели и къмпинги.

 

Въпреки че се счита за унизително да служат на белите хора, те предпочитат да се навъртат около белите туристки, търсещи сексуални приключения на африканския континент. От тях красивите и високи масаи получават скъпи предмети и повече пари.

 

Някои масаи събират кравите си една по една, но има и заможни мъже, които имат огромни стада с над 1000 глави добитък. Те могат да имат 5 съпруги. И между другото, могат да ги споделят със своите братя и приятели, защото често жените от едно семейство са общи.

 

Вярно, че крайното решение дали да спи с някого или не е на жената. Но при всички случаи децата, които тя ражда, ще се считат за потомци на съпруга ѝ, дори да са от неговите братя. Корените на полигамията при масаите се крият във високата смъртност на мъжете-воини.

 

 

В близкото минало е било по-лесно да се ожениш. Не са били нужни крави. Било достатъчно да докажеш, че си мъж като убиеш лъв с копие. Нищо работа. Един лъв – пет съпруги наведнъж. Лъвеовете още се страхуват от висок мъж с копие.

 

Но сега ловът на лъвове е забранен на целия континент. Въпреки това масаите много държат да убият някой пораснал мъжки лъв. И за да не ги съдят, просто заравят трупа в земята. И днес масаите, които убиват лъв, са на голяма почит в семейството. Но се случва и лъвът да убие масаите.

 

Жените имат много по-големи отговорности от мъжете. Ако задачата на мъжете е да защитят селото и добитъка от лъвовем жените правят всичко останало – раждат и отглеждат деца, мият, чистят, грижат се за добитъка, готвят, строят къщи. Децата помагат като пасат животни.

 

 

Масаите имат свои идеали за красота. Удължени ушни миди, избити два долни зъба при жените. Най-вероятно корените на тази традиция са във времената, когато на африканския континент са ловували хора. За да не бъдат отвлечени в робство, жените се обезобразявали. С течение на времето това се превърнало в традиция и мода.

Когато са бременни, омъжените жени са освободени от тежка работа – доене и събиране на дърва за огрев. Сексуалните контакти също са забранени.

 

 

Преди брака момичетата трябва да се подложат на обрязване, след което се считат готови за брак. Мъжете имат право да отказват брак на жени, които не са минали през тази процедура. Или да дадат много ниска цена за такава булка.

 

Едно от обясненията на тази традиция е, че силните и здрави мъже прекарват по-голямата част от времето си със стадата далече от селото. И по време на тези отсъствия жените може да се впуснат в безразборни връзки с тези, които са останали в селото – слабите и болните, които нямат сили да пасат добитък. И в резултат да се родят слаби и болнави деца. За да избегне това, е измислено обрязването на жените, които потиска сексуалните желания.

 

 

Обрязването при жените е много по-опасно от това при мъжете и може да довете до много тежки последици като инфекциони заболявания. Законите в Кения и Танзания забраняват тази процедура, но и в този случай масаите не обичат да се подчиняват на чужда воля.

 

Станете почитател на Класа