Красивият замък Суномата, който е построен за една нощ

Красивият замък Суномата, който е построен за една нощ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.06.2021
  • Сподели:

 

Замъкът Суномата се намира на мястото, на което се сливат реките Сай и Нагара, в японския град Агаки, префектура Гифу. Той представлява типичен японски замък със здрава каменна основа и многоетажна дървена сграда.

 

Ако го сравняваме с други замъци, то Суномата е много малък, но пък има голяма история. Легендата гласи, че той е построен за една нощ.

 

Замъкът Суномата, известен също като Ичия (или „замъкът за една нощ“), е построен в средата на 16 век от Тойотоми Хидейоши - един от генералите на могъщия феодален владетел Ода Нобунага, по време на обсадата на замъка Инабаяма през 1567 г., съобщава Amusing Planet.

 

 

Най-големият съперник на Ода Нобунага е кланът Сайто от съседната провинция Мино, въпреки факта, че владетелят е женен за дъщерята на противника му Сайто Досан. Всъщност, бракът е политическо примирие, измислено с надеждата, че ще сложи край на съперничеството между двата клана.

 

Първоначално Сайто Досан планира да предаде наследството на най-големия си син Сайто Йошитацу. Но когато вижда как зет му Ода Нобунага управлява владенията си, той започва да го смята за по-достоен кандидат от собствените му синове.

 

Когато Йошитацу научава за плановете на баща му, той превзема властта с държавен преврат през 1556 г. и след това убива баща си, както и по-малките си братя.

 

 

През 1561 г. Йошитацу умира след продължително боледуване и синът му Сайто Тацуоки наследява ръководството на клана. Тацуоки обаче е млад и не е в състояние да го ръководи ефективно, в резултат на което е презиран от подчинените си.

 

Възползвайки се от тази ситуация, Нобунага убеждава много военачалници на Сайто да изоставят некомпетентния си господар и да се присъединят към растящия съюз под властта на клана Ода, обещавайки им награда за подкрепата.

В очакване на предстояща битка, Нобунага възлага на доверения си генерал Тойотоми Хидейоши, който впоследствие се превръща в един от най-могъщите мъже в Япония, да построи замък между реките Сай и Нагара.

Замисълът е в него да се организират силите на Ода, за да предприемат атака срещу замъка Инабаяма. Суномата обаче се намира на територията на врага и всякакви строителни работи е вероятно да бъдат възпрепятствани от войските на Сайто. Но Хидейоши има план.

 

Той започва с изсичане на дървета на отсрещния бряг на река Нагара, които пренася на салове и превръща в стени и кули на замък в рамките на една нощ. Рано на следващата сутрин, когато Сайто Тацуоки поглежда от замъка Инабаяма и вижда новата крепост, по гръбнака му започва да се стича ледена пот.

 

 

В действителност, „крепостта“ не е нищо повече от скелет с фасада, предназначен да сплаши, изненада и деморализира врага. Подкрепени от объркването на Сайто, хората на Хидейоши успяват бързо да трансформират крехката рамка във функциониращо укрепление и след това в замък.

 

През 1567 г., с помощта на Хидейоши, Нобунага предприема нападение над замъка Инабаяма. Неговата армия от около пет хиляди войници преминава река Кисо и тръгва към замъка Иногучи (в днешния град Гифу), привличайки подкрепата на много подчинени на Сайто по пътя.

 

Защитниците виждат знамената на Сайто сред атакуващата армия, но въпреки това замъкът на върха на планината все още е непристъпен. Обсадата отнема около две седмици.

 

Към края й Хидейоши повежда малка дружина нагоре по стръмните скали на планината Кинка, прониква в замъка и отваря предните порти, позволявайки на атакуващите сили да влязат. След като Тацуоки е победен, Нобунага преименува замъка в Гифу.

 

 

Днес замъкът Суномата представлява реконструкция на оригинала, построена през 1991 г. по модел на близкия замък Огаки. Той служи като музей, подчертаващ неговата история и значение.

 

Това е и едно от най-добрите места за наблюдение на популярните цветове на японските вишни, цъфтящи през пролетта, тъй като бреговете, на които се намира замъкът, са покрити със стотици подобни дървета.

 

Станете почитател на Класа