НАСА изпраща сонда на Луната

НАСА подновява изследванията си на Луната, като планира да изпрати два апарата на мисия до естествения спътник на Земята на 17 юни, предадоха АФП и ДПА.
Апаратът Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) и изкуственият спътник Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCOSS) ще бъдат изстреляни от Кейп Канаверал във Флорида с ракета "Атлас V", за да търсят подходящи места за прилуняване, както и вода на Луната.
LRO ще лети в орбита около естествения спътник на Земята, ще прави най-подробните досега снимки на лунния релеф, ще изготвя точни до 1 м триизмерни карти и ще измерва радиацията на повърхността му. Апаратът ще търси подходящи места за кацане на пилотирани кораби на лунните полюси и ще изследва възможните опасности за астронавтите. LCOSS ще проверява дали в сенчестите лунни кратери близо до полюсите има вода. По-рано изкуствен спътник на Луната бе открил високи нива на водород в атмосферата близо до лунните полюси. Учените от НАСА смятат, че на дъното на лунните кратери може да се е запазил лед от милиарди години.
Изкуственият спътник LCOSS ще се раздели на две части, които ще се блъснат в тъмен кратер. Първата ще повдигне облак от прах, а втората ще анализира праха, за да установи дали има вода. Сблъсъкът на сателита с кратера ще бъде сниман от апарата LRO, от наскоро ремонтирания и обновен космически телескоп "Хъбъл" и от наземни телескопи.

Станете почитател на Класа