Когато контрабандистите си имат партия и политици

Когато контрабандистите си имат партия и политици
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.05.2024
  • Сподели:

Контрабандисти, които са си у дома в държавните институции, кадруват в МВР и в митниците и играят ролята на посредници и агенти за запознанство на митнически шефове с полицейски такива.

 

 

 

Топченгета, които играят ролята на ескорт на мафиоти и получават скъпи часовници за по 50 бона за услугите си. Силов министър, който използва МВР за парти център и празнува там рождения си ден с дясната ръка на човек, сочен за контрабанден бос през последните 30 години…

Ако беше жив капо ди тути капи на сицилианската Коза ностра - Бернардо Провенцано, щеше да скъса от завист и яд прословутите си инструкции за оцеляване на мафията, докато чете доклада от временната комисия в парламента, която разследваше аферата в Агенция „Митници“.

37-страничният документ беше приет в четвъртък от звеното, но до обсъждането му в пленарната зала така и не се стигна.

Въпреки това докладът вече излезе в публичното пространство, като написаното в него ясно показва какво се случва, когато мафията си има не само отделни политици, а цяла партия – в случая „Продължаваме промяната“. Формация, която дойде с обещания за промяна, а всъщност ни върна в бандитските времена от началото на 90-те.

Във времената, в които ПП, вече придобила печална известност като „партията на пудела“, държеше кормилото на властта, държавата се е оказала не само в плен на ъндърграунда, а е била впрегната да подпомага престъпността.

Ако не вярвате, само хвърлете поглед на описаната в него фактология - следствие на изслушванията в комисията по аферата, в рамките на която към момента обвиняеми за участие в ОПГ за контрабанда, пране на пари и натиск са петима души  - бившият главен секретар на МВР Живко Коцев (предложен за поста лично от съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов), ексшефката на митниците Петя Банкова (назначена на позицията от съпредседателя на ПП и бивш финансов министър Асен Василев), соченият за бос на канала Никола Николов – Паскал и дясната му ръка - баща и син Марин и Стефан Димитрови.

Подчертаваме, че това са подведените под отговорност към момента. Защото, ако прокуратурата, към която вече трябва да е поел докладът, си свърши работата, броят на обвиняемите вероятно ще нарасне драстично.   

Ето само малка част от щрихите и фактите, описани в документа:

По време на разследването на ДАНС, довело до избухването на аферата, е установено, че Марин и Стефан Димитрови разполагат със значително влияние в МВР, в това число при решаване на кадрови въпроси и разпределение на ръководни постове. Създали са и мрежа от връзки с високопоставени лица от централните и регионалните структури на митниците;

Основната работа на баща и син Димитрови е била да осъществяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел осигуряване на протекции;

Веществени доказателствени средства показват, че са проведени десетки разговори между бившата шефка на митниците Петя Банкова и Стефан Димитров, на които са били обсъждани кадрови промени в митниците, като контрабандистът й е казвал кой служител на агенцията къде да бъде преназначаван и пренасочван, за да може каналът да работи безпрепятствено;

Има данни за разговори и срещи на Петя Банкова с Живко Коцев, организирани от Стефан Димитров.

На една от тях той лично посрещнал Банкова и я съпроводил в сградата на МВР, за да се види с Коцев, чийто часовник за 50 бона – подарък от контрабандиста, се оказва само един от множеството скъпи дарове, подарявани от мафиотите на високопоставените държавни служители, с които са действали в симбиоза. „Дарове“ са били предоставяни дори на паркинга до сградата на Народното събрание.

Бившият главен секретар Живко Коцев лично представял Стефан Димитров на шефове на областни дирекции на полицията, като им разпореждал да му съдействат;

И ако си мислите, че цялата тази схема е действала без подкрепа от най-високо държавно ниво, жестоко грешите. Защото при разследването са събрани доказателства, че Паскал и хората му са се радвали на благосклонност от страна на бившите министри на вътрешните работи и финансите и настоящи депутати от ПП-ДБ Бойко Рашков и Асен Василев.

Василев може и да твърди, че не познава Марин и Стефан Димитрови, но от ДАНС са засекли негова комуникация с младши за назначаването на Недан Хаджиев за директор на ОД МВР-Хасково. Същият Хаджиев, за чието назначение МВР шефът Калин Стоянов разказа пред депутатите от комисията, че е бил подложен на натиск от Асен Василев.

В същото време Марин и Стефан Димитрови са имали поне 10 срещи с Бойко Рашков от май 2021 до март 2022 г., докато бе вътрешен министър. При това – само на територията на МВР. Колко други подобни рандевута е имало към момента остава загадка, на която отговор ще трябва да даде предстоящото разследване в прокуратурата.

Самият факт, че Стефан Димитров е бил сред гостите на рождения ден на Рашков, който той празнувал в сградата на министерството, показва, че двамата са били в особено близки отношения;

И не на последно място – според доклада и данните от ДАНС, контрабандистите са получавали чадър не само от изпълнителната, но и от съдебната власт.

„Установени са над 10 служители на съдебната власт на различно ниво – прокурори, следователи и съдии, които са покровителствали този канал“, пише черно на бяло в документа, в чиито изводи впрочем се изреждат поне 3 члена на Наказателния кодекс, за които има съмнения, че намесените в тази афера политици и държавни служители са нарушили.

Все текстове за злоупотреба с власт и длъжностни престъпления с цел облага, предвиждащи затвор до 8 години.

Сега на ход е прокуратурата.

Но докато очакваме да видим дали този път мафиотският чорап ще бъде разплетен до последната брънка, то докладът от изслушваният във временната комисия в НС дава доста ясна и грозна картина. И показва как лидерите на „промяната“ в лицето на Асен Василев и Кирил Петков (който също е по снимките с контрабандистите) и партньорите им от ДБ, докато бяха на власт, не само са били в симбиоза с контрабандистите, но са превърнали държавата в пленник на мафията, подарявайки й десетки милиони под формата на неплатени акцизи и данъци, за да могат пуделите й да ги разнасят като пачки.

А нас - гражданите на държавата, „промяната“ ни яла.  

 

Станете почитател на Класа