Радев: Главчев изпълнява светкавично щенията на своя партиен началник. Даниел Митов не може да е външен министър, защото е зам.-председател на ГЕРБ

Радев: Главчев изпълнява светкавично щенията на своя партиен началник. Даниел Митов не може да е външен министър, защото е зам.-председател на ГЕРБ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

Предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за нови министри не могат да включват зам.-председатели на политически партии. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на исканите от служебния премиер рокади на двама министри - на външните работи и на земеделието. За поста на първи дипломат Главчев предложи Даниел Митов, който е заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ, а на мястото на Кирил Вътев е предложен Георги Тахов.

 

 

Ето какво каза президентът Румен Радев:

 

В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Вече виждаме как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят, а това, че двама министри са предложени за освобождаване само седмица след клетвата на служебното правителство е поредно доказателство за провала на конституционната реформа. Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато служебните правителства бяха отговорност на президента, партиите не можеха и да си помислят за подобна намеса.

За външния министър стана ясно откъде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския, когото г-н Главчев лично предложи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и заради доказан мениджърски опит в областта? Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, което даде пред мен и пред обществото, че ще предложи кабинет, равноотдалечен от всички партии. Затова в петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения, които не може да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението за тях.

Станете почитател на Класа