Криминалистът Иван Савов: Кокаинът за милиони от пристанището в Бургас е за нашия пазар

Криминалистът Иван Савов: Кокаинът за милиони от пристанището в Бургас е за нашия пазар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Хванатият кокаин за 6,5 млн. долара на бургаско пристанище не е разкрит при рутинна проверка. Най-вероятно става дума за тъй наречената контролирана доставка, зад която стои американската служба ДЕА. Това обясни пред Lupa.bg криминалистът  и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов.

 

 

"Ако ДЕА е следяла доставката, арестуваните няма да бъдат осветлени, може и изобщо да няма такива. Много малко информация разследващите органи ще предоставят", обясни експертът.

 

 

 

Според него разпространителите на кокаина у нас може да не са българи – част от трафикантите са мексиканци, друга – сирийци. Вносителите на бананите, сред които беше открит кокаинът, най-вероятно не участват в контрабандата.

 

 

 

Припомняме, че близо 170 кг кокаин са били открити в пратка с банани в контейнер на бургаското пристанище. Кокаинът е разпределен в 150 пакета. Цената му на едро възлиза на над 6,5 млн. долара.

Товарът е пристигнал с кораб от Еквадор. След като е бил разтоварен, плавателният съд вече напуснал бургаския залив.

Плодовете са предназначени за българския пазар.

"След проучване на три от контейнерите са забелязани подозрителни зони. Кокаинът е открит в контейнера, не в товара. Фабрично изработена е стена зад агрегата на  хладилен контейнер", каза Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници".

"Подобно количество е безпрецедентно за Бургас и в последните години такова количество не е установявано. Оттук насетне доказателствената задача, която трябва да реши досъдебното производство в хода си, е за къде са предназначени плодовете и за къде е предназначена пратката", подчерта Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас.

През 2019 година близо 76 килограма кокаин бяха открити в кашони с банани в складова база на ул. "Индустриална" в Бургас. Наркотикът бе част от пратка, пристигнала на Пристанище Бургас от Еквадор през Италия.  Тогавашният директор на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви, че чистотата на открития кокаин е изключително висока, а стойността му е на над 5 милиона лева.

Станете почитател на Класа