ИТН атакува и Кирил Петков след Асен Василев

ИТН атакува и Кирил Петков след Асен Василев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Партията "Има такъв народ" атакува и министъра на икономиката Кирил Петков в парламента, след като по-рано тази сутрин нападна и финансовия му колега Асен Василев.

 

Депутатът Любомир Каримански зададе въпрос по време на изслушването на Петков, което беше на тема ББР. Каримански обаче отклони темата и попита дали Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. В момента тя е зам.-министър на финансите, а съпругът й Даниел Лорер бил партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Лорер ресорно наблюдава работата на Фонда на фондовете, което можело да се счита за конфликт на интереси. Преди време подобни данни изнесе и ГЕРБ.

 

Каримански е едно от имената, спрягани за премиер в правителство на ИТН. Той е водещ финансов експерт на партията на Трифонов.

 

Той попита служебния министър дали има някаква свързаност, дори и неполитическа, а бизнес, с Даниел Лорер и Евгени Ангелов, съветник на президента Росен Плевнелиев и председател на асоциацията за дялово и рисково финансиране и дали са го консултирали с фишовете за финансови инструменти в плана за възстановяване.

 

Каримански попита още защо Петков и Василев не са променили корупционните критерии за работата на Фонда на фондовете, които били определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов под контрола на Томислав Дончев. Поиска Петков да каже и дали има концентрация на партньори на Фонда на фондовете и конкретно на "Джереми" и кои фирми са получили финансиране от тях.

 

Петков отговори, че едно от може би най-ценните неща, които притежава, е независимост, компанията му не е финансирана по никой от инструментите и никой не може да му се обади да каже какво да прави.

 

А зам.-министърката на финансите била един един от най-големите професионалисти, които познава, и е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България.

 

"Как беше решено, че 900 млн. ще дадем като грант и какъв ще е мултиплициращият ефект върху реалните инвестиции? Преформатирахме - 671 милиона останаха грантове, 268 са гаранционни инструменти, останалите са дялови. Лично аз бих се радвал да вдигнем дяловите повече. Направихме го след много обществени обсъждания. Включително член на вашата партия до късно снощи беше в министерството на икономиката, преминахме през голямо разискване и мисля, че им стана ясно и останаха доволни накрая."

 

Така пък Кирил Петков отговори на друг въпрос от Каримански в рамките на изслушването, което още тече в парламента - направило ли е министерството изобщо анализ на икономическия ефект от прилагането на финансовите инструменти по плана и как е планирано управлението на риска за всеки един от проектите.

 

 

Станете почитател на Класа