Как се търгува с петрол, минерали и злато - бележките на проф. Стив Ханке

Как се търгува с петрол, минерали и злато - бележките на проф. Стив Ханке
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.03.2024
  • Сподели:

 

За поредицата
Тази поредица е под генералното ръководство на Стив Х. Ханке, съдиректор на Института за приложна икономика, глобално здравеопазване и изследване на бизнес предприятията ( Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ). Авторите в нея са предимно студенти от университета Джон Хопкинс в Балтимор. Някои изпълняваха работата си като летни научни сътрудници в Института.

За автора
Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика и основател и съдиректор на Института за приложна икономика, глобално здравеопазване и изследване на бизнес предприятията в университета Джон Хопкинс в Балтимор. Ханке преподава икономика в Минното висше училище в Колорадо и в Калифорнийския университет в Бъркли. Бил е икономически съветник на президента Рейгън и такъв на още петима чуждестранни държавни глави и петима външни министри в кабинета. Той е бил президент на Торонто Тръст Аржентина в Буенос Айрес, който е най-силно представящият се инвестиционен фонд за развиващи се пазари в света през 1995 г. Ханке притежава седем почетни докторски степени и е почетен професор в четири чуждестранни институции. През 1998 г. той е обявен за един от двадесет и петте най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine. През 2020 г. Ханке е обявен за кавалер на Ордена на знамето.

Резюме
Този документ предоставя лични мемоари и преглед на моя опит и принос в областта на търговията със стоки и чуждестранна валута, включително големи сделки с петрол, валути, метали и разработването на златния коефициент на Ханке-Кофнас.

***

1. Моето въведение в стоковите пазари
Израснах в Айова, където се запознах със стоковите пазари в много ранна възраст и по-конкретно с пазарите за добитък и зърно. Преди повече от 70 години се научих как да продавам яйца чрез форуърди (хеджиране) на Чикагската стокова борса, като помагах на дядо си. Той имаше голяма ферма за яйца и снабдяваше магазините в Ню Йорк. Няколко години по-късно, на 14-годишна възраст, отворих първата си сметка за търговия и започнах да търгувам със соя.

2. Началото на моя дългосрочен фокус върху икономиката на минералите и петрола
Имах щастието да бъда член на факултета, моята първа преподавателска позиция, в Минното висше училище в Колорадо (1966-1969), където преподавах първите курсове по икономика на минералите и икономика на петрола, специализирани на тема мини. Прикачения доклад на великия проф. M.A. Аделман от МИТ обхваща някои от най-ранните ми спомени за мините. Продължих да преподавам курсове по валута и търговия със стоки в Джон Хопкинс, където създадох много трейдъри, които станаха известни. Вижте прикачения файл ,,Обратно към фючърсите“.  Аз се занимавам основно със стокови и валутни пазари в труда „Проблеми на приложната икономика“. А относно това как провеждам този курс, вижте прикачения линк. Резултатите са добри, тъй като моите ученици обикновено се приземяват там, където искат да кацнат: на върха.

3. Търговия с петрол – огромна търговия
Друг късмет беше дългото ми сътрудничество с Friedberg Commodity Management, Inc. в Торонто. Там научих много трикове от великия д-р Алберт Фридберг и там съм почетен председател. Малко след като започнах работа през 1985 г., прогнозирайки, че ОПЕК ще се срине и че суровият петрол ще падне под 10 долара за барел, което и стана. Имахме недостиг на суров петрол и петрол в огромен мащаб, по всички възможни начини. Все пак тогава контролирахме около 70% от късите позиции в договора за петрол и газ в Лондон. Имахме и къси позиции за саудитския риал и кувейтския динар. Всички наши кораби влязоха в пристанището. Приложен е един от ранните ми анализи на пазара на суров петрол, The Unraveling of OPEC: Crude Calculations.

4. Моята първа мега търговия с чуждестранна валута
През 1993, докато бях със Фрайдберг, създадох модел и заложих къси позиции срещу френския франк. Това прекърши франка и замалко да извади Франция от механизма за лихвени проценти. Вижте повече в посочения материал.

5. Световен номер едно, 1995
Торонто Тръст Аржентина в Буенос Айрес, където бях президент, стана най-добре представящият се инвестиционен фонд през 1995 (+ 79,25% печалба). Инервюто ми с Микропал тук разказва как се случи това. 
6. Руската рубла
През 1998 г. руската рубла беше грандиозна търговия. През януари 1998 г. изнесох реч във Виена. Мимоходом отбелязах, че рублата ще се сгромоляса. Скоро балансът на Централната банка на Русия падна като камък, а нетните вътрешни активи нарастваха. Репортер на Ройтерс беше в публиката и докладва за моите забележки. Когато историята му се появи на бял свят, рублата загуби около 3% спрямо щатския долар. Разбрах, че съм на някакъв път. Веднага поставих къса позиция и както очаквах, рублата в крайна сметка се срина в грандиозен колапс на 17 август 1998 г.
7. Икономика на металите и минералите, отново
От 2013 г. съм член на Надзорния съвет на Advanced Metallurgical Group (AMG) в Амстердам. Това е иновативна компания, която се занимава с всички аспекти на критично важните материали. През  2019 г. поех длъжността Председател на Надзорния съвет на AMG. Това беше много възнаграждаващо, връщайки ме към ранната ми работа в Минното училище в Колорадо, а също и към връзката ми с д-р Хайнц Шимелбуш, основател на AMG и бивш председател на Metallgesellschaft (MG). През 1994 за първи път се запознах с него, тъй като аз бях човекът, който беше сигурен, че огромният петролен хедж на компанията е брилянтен ход и е нещо, което Deutsche Bank (DB) не разбра. В резултат на това DB извади щепсела на кредитирането към MG и така компанията загуби $1,3 милиарда от хеджирането си, както разказва и статията на New York Times „Кървавата баня с петрола и фючърсите: Банката ли е виновникът?“.

8. Златният коефициент Hanke-Cofnas Sentiment
През 2021 г. Ейб Кофнас, мой отдавнашен студент докато бях професор в Калифорнийския университет в Бъркли и аз основахме Sentiment Analytics, Inc., която публикува доклада Hanke-Cofnas Gold Sentiment Report. Нашата цел бе да разработим метод за измерване на пазарните настроения с високочестотни данни и да свържем алгоритмите за търговия с нашите показатели за инвеститорски настроения. Започнахме с пазара на злато. Докладът за златното поведение на пазара съдържа златния коефициент за поведение на Hanke-Cofnas. Той предоставя уникална мярка за настроенията на пазара на злато на всеки час. Резултатът за настроението към злато, представен чрез коефициента, се генерира чрез ежечасно събиране на ключови думи, съдържащи се в статии в интернет, отразяващи очакванията за златото. Положителните резултати на коефициента представляват възходящ импулс, а отрицателните резултати представляват песимистичен импулс. Когато резултатите се разширят до екстремни диапазони, те показват предстоящо обръщане на цените на златото.

 

 

 

Автор: проф. Стив Ханке

Станете почитател на Класа