klassa_en Klassa.bg
19-04-2018

Вход|Регистрация|

Не просто трябва да предложим лява алтернатива на дясната ГЕРБ, а да освободим държавата и народа си -част втора

http://www.duma.bg

image

Реч на председателя на БСП Корнелия Нинова пред 49 Конгрес на партията

 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 30.10.2017
 • Видяна: 3068 пъти

 Друго различно мнение, което също трябва да разгледаме: "Аз имах лична амбиция за коалиция, за голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, след като БСП победи. Няколко пъти съм разговарял с Бойко Борисов по този въпрос". А на Национален съвет се чу: "Имаше избор на председател на НОИ, защо ПГ не предложихте кандидати. Спомням си предния път с другаря Миков, когато подкрепихме сегашния министър, ние имахме договорка с тях и другарят Юруков остана на поста си". Тези различни мнения, изразявани от наши другари, от парламентарните избори досега поставят отново големия въпрос за коалиция с ГЕРБ. Един от тях го заявява открито и поне това достойнство трябва да му признаем - има позиция, излиза и я казва. Другото е по-опасно - задкулисните действия и договорки за консумиране на власт, договорка в предишния мандат за пост, пак бяхме в опозиция. С тези мнения другари оспорвате не лидера, а колективното решение на НС да не влизаме в никаква скрита или открита договорка с политическия опонент.

Друга критика към мен и към ръководството на НС беше да не говоря, че политическата класа е корумпирана, защото корупцията била дясно явление, нехарактерно за леви партии. Така беше оспорен друг официален документ на партията, в който се казва, че ще се борим с корупцията и в нашите редове. Какво показва това? Това показва страх от истината и в нашите редици. И една от причините ли е, с която можем да си обясним отпора, който дадохте на нашия антикорупционен закон, с което също омаловажихте труда на десетки хора. Какво се оказва, другари, ще чуем и зала и всички в дискусията - основните ви критики бяха към мен за еднолични решения, а всъщност вие атакувате Устава, програмата, предизборната платформа, решенията на Конгреса и на НС.
НС реши и ни възложи да направим предложение за смесена мажоритарно-пропорционална система, в отговор на онези очаквания на хората на Референдума, че ще избират поне част от нас мажоритарно. НС го реши и ни го възложи. Изработихме такъв закон и, уважаеми делегати на Конгреса, НС ни спря да го внесем в парламента. Защо? Това страх ли е, че няма да ни харесат хората, ако не се подредим по определен ред в листата, а се явим мажоритарно?
Вие сте ме избирали с програма, в която обещах, че БСП ще има телевизия и ние работихме, десетки хора, това да стане факт и сме готови тя да стартира от 01.01.2018 г. Но на НС се чу мнение, че нямаме нужда от това. Как ще го решим този въпрос и защо се оспорва този въпрос, след като знаем, че няма нито един член на партията, който да не иска телевизия? НС може и да ни спре при реализацията на това. За сега сме спрели, докато се произнесе този орган, но не сме се отказали. Ще направя всичко възможно и БСП ще има тази телевизия.
Мислех, другари, откакто започна тази дискусия в последния месец, какво се случва? Мислех, че атакувате лидера, защото сте обидени от промените, които направихме. Сега обаче считам, че не е така. Следейки внимателни вашите позиции от телевизиите, разбирам, че вие не атакувате лидера в лично качество, а позицията на партията, атакувайки програмата, платформата, изразявайки позиции в защита на едрия бизнес, против битката с корупцията в нашите редици. Вие искате да промените посоката на партията и това минава през смяната на лидера. Споделям мое мнение - може да ми кажете след това, че не съм права - ще се съобразя с вас.
Защо сега избуя публично този спор, при положение, че тези решения са взети преди година и половина от колективните органи НС и от Конгрес. Аз съм сигурна, че днес в партията не спорите по тези въпроси. Членовете не спорят за това. Защо сега? От моя гледна точка това се случва сега, защото дадохме отпор на съществуващия модел на завладяната държава. Защото отказахме опозицията да бъде "нахранена" с постове и пари за ръководството й, от управляващите и опитомена от Бойко Борисов, по примера на много други партии. Защото разклатихме сериозно управляващата коалиция и парламентарното мнозинство до степен да завалят оставки в парламента; защото с президента Радев заедно твърдо се обявихме за борба с корупцията по високите етажи на властта и застрашихме тази корупция. Защото дойде време да представим истинската алтернатива, а не поредната фалшива, създадена като политическо инженерство в нечии кабинети. Това, което ни се случва днес, е втората фаза. Опозицията не може да бъде опитомена и нахранена, значи трябва да бъде разбита. От нас, скъпи другарки и другари, и от хората които стоят зад вас в цялата страна, сега зависи дали ще допуснем това.
На фона на всички тези сериозни въпроси за темата и за държавата темата на Конгреса беше изместена към лидерския въпрос. Получих критики. Някои от тях много разумни. Не съм безгрешна, благодаря ви. Човек трябва да чува и да се коригира. Но някои от тези критики и препоръки не приемам категорично. Чух препоръка, че се очаква на този Конгрес да покажа как ще "направя партията конкурентоспособна на политическия пазар". Оставам почти безмълвна пред това очакване. Левите идеи не се търгуват като стока и политиката не е пазар. Информираха ме през медиите, че днес ще се явявам на "тест" накъде ще "бутам" партията.
Уважаеми другари и другарки,
Скъпи българи, извън тази зала,
ако усетите, че вашият партиен или държавен водач го е докарал дотам да се крие зад вас и ви бута, махайте го веднага, този човек не става. Лидерът стои отпред, води и поема първия удар, но само ако има зад гърба си единна, смела, силна и обща армия, нашата, БСП. Знам, че сте тази силна армия и ви благодаря за това. Чета заглавия "Клати ли се столът на Нинова", "Ще оцелее ли председателят на БСП на конгреса?"
Уважаеми другарки и другари и скъпи българи, извън тази зала,
ако усетите, че един лидер на партия или държава го е докарал до личното си оцеляване и се е фиксирал в това да си крепи стола, също веднага го махайте. Такъв човек ще ви предаде. Той ще направи недопустими компромиси, ще се съюзи и с дявола, за да спаси себе си.
Чух и призив да обединявам, а не да разделям. Разбира се, че силният лидер е този, който обединява, а не който разделя. Мога да ви обединя около общата ни цел да променим България, около това да бъдем непоколебими за тази цел, да не се огъваме и продаваме. Но не мога да обединявам около личните цели за използване на партията, за облагодетелстване, постове, пари и власт, за договорки и задкулисие. Това не го мога.
Питаха ме ще искам ли вот на доверие, за да се укрепя, даже такова е очакването от Конгреса. Не, разбира се. Няма да употребявам партията и да свикваме цял Конгрес, за да се крепя на поста си. Доказах, че не съм за пост, когато отказах поста председател на Народното събрание. Ако мислех за себе си, скъпи другарки и другари, щях да използвам случая в момента, при тази силна атака и отвън, и отвътре към мен; щях да подам оставка, да отидем на пряк избор от всички членове на партията и щях да го спечеля. Щях да се върна след два месеца и отново щях да съм председател, ако мислех за себе си. Но председател на какво? На една партия, в която два месеца вътрешнопартийни интриги и лобита са ровили сред вас в организациите. В една партия, която два месеца външни сили са ровили с мръсни ръце. На кой лидер му е нужда такава партия? Ето защо, не мислейки за себе си, а за партията ви казвам - нямам дребна амбиция за лична облага, за личен пост, но имам голяма амбиция да променим България. Аз мога това - да ви дам самочувствие, че можем да управляваме по-добре България, че вие сте победители, защото сте единствените, побеждавали някога партия ГЕРБ в тази държава. Аз мога да ви гарантирам, че няма да отстъпя от тази битка, че ще ви дам смелост, за да можете вие да я дадете на народа ни, но само ако сме заедно и единни. Не искам просто власт, искам този свят да се промени и не мога да го кажа по-добре от Николай Петев. Нашият поет ни напусна с една заръка: "Този свят трябва да се промени, защото не обича човека, защото българинът е унизен, защото иска всичко да продадем, защото иска да обичаме Русия нелегално, защото брои само богатите за хора, а бедните за население, защото подменя приятелства с предателства. Мислиш, че говориш с Христос, а той бил Юда. Защото мачка мечтите, защото изтрива свети неща, защото ни завива с нищета, защото ни зачерква паметта. Този свят трябва да се промени".

С вас можем да го направим!

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес19.4.2018

  15

 • петък20.4.2018

  14|26

 • събота21.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next