klassa_en Klassa.bg
19-04-2018

Вход|Регистрация|

Проблемите в армията се задълбочиха от политиката на Борисов

Юлия Кулинска

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 26.10.2017
 • Видяна: 3470 пъти

 Николай Цонков е роден в София през 1980 г., но е израснал в Габрово, където завърша техникум по механоелектротехника, специалност цифрови програмни устройства и металорежещи машини. Получава бакалавърска степен по политология  и магистратура по стопанско управление в СУ "Св. Климент Охридски". Защитил е докторски степени по регионална икономика и администрация в УНСС и по управление на сигурността и отбраната във военната академия. Доцент е във факултет "Управление и администрация" към катедра "Регионално развитие" на УНСС.

Депутат от "БСП за България" в 44-то НС. Зам.-председател е на комисията по отбрана и член на комисията по образованието и науката.
Семеен, с едно дете.


"Критично е състоянието на сектора за сигурност с големия недостиг на личен състав" 

- Г-н Цонков, БСП представи алтернативния си бюджет. Каква е неговата философия и с какво той се различава от проекта на ГЕРБ?
- Философията на бюджета, който предлага БСП е коренно различна от проекта на ГЕРБ. Основната разлика е, че нашият бюджет е алтернатива на политики. Сменяме модела за приходи и как те да се събират. Нормално е в него да има дефицит, защото БСП е лява партия, която обръща внимание най-вече на социалната политика, на доходите, на бедността. От тази гледна точка е нормално вниманието да се насочи към точно тези сфери, които са приоритетни за левицата - образованието, здравеопазването, доходите, сигурността и, разбира се, не на последно място, икономиката. Голямата ни цел е борбата с бедността и неравенствата, а там се харчат повече пари.
- Какви са очакванията ви от конгреса?
- Очакванията са ми силно положителни и те са в няколко посоки. В политически план бих искал да започнем да говорим повече за политики и да загърбим личностните отношения. Смятам, че г-жа Нинова показва своите и професионални, и политически, и лични качества и води партията успешно. Това се доказва както в изведените битки за президент, добрия резултат на парламентарните избори и активността на БСП като опозиция в НС със законодателните  инициативи и активната работа на ПГ. Очаквам най-после в БСП да започне процес на консолидация, защото, за да печелим избори, трябва да бъдем единни. 
Второто направление, което е пряко свързано с  политическите сигнали, които излъчваме, е алтернативата на сегашната политика, на модела на управление. Трупа се социалното напрежение, продиктувано от годините на прехода, от установения модел, който очевидно има много недостатъци, но не се търси тяхното решение. За да бъдат преодолени те, е нужна генерална смяна на философията за управление на държавата. Очаквам на конгреса да предложим идеите на БСП за това, за да ни чуят колкото се може повече хора. С алтернативна политика и нов модел да поискаме и да спечелим доверието на избирателите, очертавайки промяната на сегашното социално-икономическо статукво. И променяйки генерално курса, по който се развива страната, да върнем младите хора и да ги държим в България. А всичко това преминава през каузата ни за борбата с бедността, повишаването на доходите, достойни, нормални условия за труд. Разбира се, всичко това е свързано с подобряване, стабилизиране и смяна на модела в образованието.
- Вие сте преподавател. БСП предлага нов модел на финансиране на образованието. Срещнахте се с много педагози по време на рейда "За делниците на образованието". Какво ви казаха те? 
- Нашите идеи срещат одобрението на педагозите. Няма спор, че образователната система е в криза. Доказателство за това са скокообразно увеличаване на неграмотността, спадане на качеството на образователната услуга, увеличаващият се брой на децата, които напускат училище. Това говори за системен проблем. От няколко години с принципа "парите следват ученика" образованието се е превърнало в стока. Това е дълбоко погрешно, защото то е в основата за развитие на всяко общество и икономика. Затова БСП говори за смяна на модела в системата. Делегираните бюджети са не само порочна практика, а и са неработещи. Нужно е да се осигури равен достъп до образование на всички ученици, независимо дали те са в елитна гимназия или  основно училище в малката община. Категоричен съм, че това трябва да се случи на мига, защото процесите стават необратими. Затова бяха и предложенията на БСП за промяна в Закона за предучилищно и училищно образование. Ние не можем да се съгласим със съвършено лоши практики за държавно финансиране на частни училища. Не е редно наредбите за държавните образователни стандарти да са изцяло само правомощия на МОН. Не е нормално и административната тежест, която беше наложена върху педагозите. При срещите ни те постоянно алармират за бумащината, която ги залива в момента. Нужни са условия учителите да си вършат нормално, спокойно и качествено работата. Трябва промяна на учебните програми, съдържанието и предметните връзки, които сега липсват. Не е достатъчно да осигурим на учениците само минимум знания, а да изграждаме у тях компетентност и умения. Защо трябва да има толкова много учебници? Достатъчни са два, от които да се избира, и те да са обвързани с учебната програма, която да е адекватна  на очакванията за постигнати резултати. Следствието от недъгавия закон, приет от управляващите, е че учителите загубиха статус в обществото. Няма уважение не само от учениците, но и от родителите. Скъсана е изцяло връзката училище - бизнес. Проблемите са свързани и е необходимо да се мисли комплексно при решаването им. Затова е необходимо смяна на модела в образователната система.
- Освен образованието сред вашите приоритети като депутат е и секторът за отбрана и сигурност. Какви са предложенията на БСП за промяна в него?
- Критично е състоянието на сектора за сигурност с големия недостиг на личен състав както в сферата на МВР, така и в системата на отбраната. БСП неведнъж е алармирала, че най-важният, най-ценният ресурс в тях са хората. Това означава гарантиране на достойни условия на труд, свързани с повишаване на възнагражденията на полицаите и на военнослужещите, възвръщане на социални придобивки, които бяха отнети от предходните няколко правителства на Борисов и не на последно място, осигуряване на достатъчно средства за преодоляване на системното недофинансиране на двете системи. БСП предлага в алтернативния си бюджет повече пари за поддръжка и закупувана на техника, на въоръжението, на  достатъчно средства за бойна подготовка и за тренировки. 581 млн. лв. е увеличението на бюджета в сектор "Сигурност", като 351 млн. лв. са за Министерството на отбраната. Управляващите са заложили в своя бюджет доста по-малко - 113 млн. лв.  
- Военният и вътрешните министри признаха след ваш въпрос по време на парламентарния контрол, че готвят промяна в законодателството, която да регламентира участието на армията в опазването на обществения ред. Удачно ли е това?
- Да, удачно е. Приветствам идеята да се разширят и преосмислят задачите на Българската армия. Така съществуващата нормативна уредба, която регламентира действията, задачите, мисиите на Българските въоръжени сили, са недостатъчни и не очертават новите тенденции, не се адаптират въоръжените сили към новите условия, в които живеем. Затова тя трябва да се промени в посока увеличаване на ролята на военните по опазване на обществения ред и сигурност. В новите условия терористичната заплаха и предизвикателствата, които произтичат от нея, са много сериозни и трябва целенасочено да се работи за гарантиране сигурността на населението.
Затова смятам, че готвените промени са добри и навременни. Не съм удовлетворен от отговора на въпрос, който зададох на министър Каракачанов. Той си призна, че всъщност е нарушил закона при случай в Пещера при издирване на криминално проявен. И не мога да приема, че неговите действия са едва ли не геройство, защото министърът е гарантирал сигурността на населението, живеещо на определена територия. България е демократична държава, има върховенство на закона и това е преди всичко. Не може да се нарушават основни конституционни и демократични принципи на държавата. Ако се приемат промените в закона, тогава - да. Но не мога да приема преди това да се вменяват правомощия на въоръжените сили и те да се използват нерегламентирано.
- Не смятате ли, че промените по някакъв начин ще изземат или дублират функциите на МВР?
- Не, не мисля. По-скоро говорим да има споделена отговорност и допълване на правомощията на дейностите, което да е регламентирано в нормативната уредба. Но по-важното е, че още от началото на 44-то НС от БСП отстояваме позицията да подобрим състоянието на военнослужещите, на личния състав, да решим големия проблем с некомплекта на въоръжените сили, който вече е над 20%, да решим проблемите на модернизацията. И най-важното - да се направи цялостен, детайлен стратегически преглед на отбраната. И колкото да се оправдават управляващите, че тези преди тях не са променили нищо, неоспорим факт е, че проблемите в армията се задълбочиха в резултат от водената политика от 2010 г., т.е. при трите правителства на Борисов.
- Как ще коментирате отказа на пилотите от "Граф Игнатиево" да летят в знак на протест срещу бедственото състояние на военната ни авиация?
- Подкрепям ги и съм съгласен с недоволството, което изразяват, защото човешкият живот е най-ценното нещо. Военните пилоти нямат нормални условия за протичането на тренировъчния процес, за повишаване на бойната подготовка, за  осигуряване дори, ако щете, на технически условия. Това са поддръжка на самолетите, наличие на елементарни материали като масло за двигателите. Нека си припомним инцидентите с летци, които станаха последните месеци. Загина военнослужещ, който пилотираше хеликоптер от военноморските сили. Друг негов колега се самопростреля с картечница. Очевидно е, че проблемите във ВВС са стигнали до ръба и тяхното решаване не търпи отлагане.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес19.4.2018

  15

 • петък20.4.2018

  14|26

 • събота21.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next