klassa_en Klassa.bg
20-02-2018

Вход|Регистрация|

ГЕРБ направи Борисов за посмешище заради „Кумгейт“

mignews.info

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 5.10.2017
 • Видяна: 3482 пъти

 Шумният скандал с шуробаджанашките назначения в Хасково доведе до конфузна ситуация – премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов бе направен за посмешище не от друг, а от собствената си партия. Докато той редеше с апломб във Варна слова как оставката на Делян Добрев като депутат е морален акт и обещаваше всички роднински назначения да бъдат отменени, в парламента подопечните му депутати гласуваха срещу оставката на Добрев като народен представител.

 
Борисов се появи в 9.30 ч. пред журналисти в „Евксиноград“, където предния ден посрещна балканските лидери Ципрас, Вучич и Тудосе. След репортерски въпрос той посвети половин час за нравоучителна лекция как ГЕРБ категорично ще вземе мерки срещу роднинското кадруване. „Утре или вдругиден ще събера Изпълнителната комисия и ако някъде има подобни назначения, ще трябва да изберат и да си отидат“, заяви той. Премиерът обясни, че поради многото си ангажименти в последните дни не успял да говори с партията си, но ГЕРБ не била като другите формации и затова винаги печелела изборите. „За БСП властта винаги е била власт и пари, над 100 години“, обобщи той.
 
Борисов обаче бе категоричен, че с оставката на Добрев ГЕРБ не поема вината, тъй като бившият енергиен министър бил професионалист и авторитетен човек, но било морално да напусне властта, защото имало много други хора в партията, които предпочели да разграничат семейството от постовете. Един такъв бил самият Борисов. Премиерът се ожали, че заради него дъщеря му и сестра му не можели да просперират в кариерата. „Стои момичето (дъщеря му), плаче и казва: „Не мога“! Ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата. Пратя ли я на държавна работа, това ще бъде гейт“, обясни Борисов. Друг светъл пример бил Владислав Горанов, който уволнил съпругата си, след като оглавил финансовото министерство“. „И тя седи вкъщи, киселее, нервира се, сърди се“, описа Борисов семейната драма на Горанови. „Длъжни сме да покажем, че оставката е морален акт“, обобщи в крайна сметка премиерът. Борисов се обяви и за предсрочни избори в Хасково. „Нахалство е кметът да не си отива заедно с Добрев“, заяви той.
 
По същото време депутатите му в парламента разиграваха сценка „Деляне, приятелю, остани“, „ако скочиш от борда, червените акули ще те разкъсат във водата“ и т.н. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще бъде предателство, ако подкрепят оставката на Добрев. А колежката му Цвета Караянчева чистосърдечно възкликна: „А кой ще бъде следващият, ако дадем Делян?“.
 
Засега единственото последствие от скандала е, че съпругата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков напусна поста си в „Булгартрансгаз“, където е още и кумът им.
 
Борисов блесна и с оригинална трактовка за ролята и значението на институцията „кум“ в днешно време. Тя вече не била важна както преди, защото кумът вече не се вземал за сватбите с музика, младите просто търсели някой познат, за да се подпишат. „Много млади хора влязоха в ГЕРБ, сприятелиха се, създадоха семейства“, разказа той партийно-житейските си впечатления. Но призна, че сред толкова много управленски кадри из страната няма как да няма някъде нещо нередно. И ролята на опозицията била да следи за нередности, а ГЕРБ да реагира. Депутатите му обаче не проявиха грам самокритика и въобще не демонстрираха желание за подобна реакция.
 
Историята показва, че това не е първото обещание на Борисов да разчисти роднините във властта. Предишните му катастрофираха, тъй като подчинените му ги бойкотираха. „Корупцията и назначаването на свои хора във властта е най-големият бич в момента в България“, заяви Борисов още през 2009 г., малко преди да спечели за първи път парламентарните избори. Много пъти след това обещаваше в управлението да няма назначения тип „мой-твой“. Скандали, подобни на този в Хасково, обаче се вихрят постоянно при управлението на ГЕРБ, и то в цялата страна. През 2011 г. например председателят на общинския съвет в Силистра Александър Сабанов се оплака от депутата от ГЕРБ Стефан Господинов: „Еднолично взема решения за назначения „на всяка цена“ на роднини, семейни приятели и „удобни“ хора в различни институции“. Година по-късно скандал има и в Плевен, където днешният кмет Георг Спартански атакува градоначалника Димитър Стойков (ГЕРБ) за масово назначаване на роднини в общинската администрация и предприятие „Жилфонд“.
 
Сигналите продължиха и в настоящия мандат на местната власт. През 2016 г. трима петричани внесоха сигнал в Сметната палата с данни за масова шуробаджанащина и назначения без конкурс в местната община. „Сред новоназначените е Зоя Коемджиева в отдел „Земеделие“. Тя е дъщеря на Живко Коемджиев – общински съветник в ОбС-Петрич от ГЕРБ. В дирекция „Общинска собственост и наеми“ е назначен Божидар, той е баджанак на Георги Динев – председател на Общински съвет-Петрич, избран за общински съветник от листата на партия ГЕРБ“, написа през 2016 г. вестник „Струма“. Пловдивски медии пък са писали за тандема в сферата на общинската култура Даниела Дженева – Кирил Велчев (майка и син). И във Варна има дует от син и майка, който проби дори в парламента – Лилия Христова и Павел Христов.
 
Подобни роднински връзки се вихреха през годините и в София. Така например при първото правителство се оформи страхотен приятелски кръг в РВД. Най-напред Илия Манолев, близък другар на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов, стана зам.-директор на предприятието по административната дейност. После в него бяха назначени Венета Флорова, съпруга на шефа на ГДБОП Станимир Флоров (също голям приятел на Цветанов), както и Любомир Велчев, племенник на депутата Красимир Велчев. Там попадна и Венцислав Марков, приятел на много близкия до премиерското сърце Александър Сталийски. Никой не дръзна да ги отстрани въпреки клетвите на премиера Борисов.

Коментари (2)

leonardo dora каза: 2017-10-05 13:22:42

Кредити за всякакви цели Предлагаме минималната сума от 5000 евро до 10 000 евро до 20 милиона евро При нисък лихвен процент от 2% заем Период: до 25 години в зависимост от размера на кредита, от който се нуждаете. Клиентите трябва да бъдат на възраст над 18 години Тази сделка е 100% сигурна за всички клиенти За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас по електронна поща: (Leonardodorafinance@gmail.com)

leonardo dora каза: 2017-10-05 13:22:18

Кредити за всякакви цели Предлагаме минималната сума от 5000 евро до 10 000 евро до 20 милиона евро При нисък лихвен процент от 2% заем Период: до 25 години в зависимост от размера на кредита, от който се нуждаете. Клиентите трябва да бъдат на възраст над 18 години Тази сделка е 100% сигурна за всички клиенти За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас по електронна поща: (Leonardodorafinance@gmail.com)

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес20.2.2018

  15

 • сряда21.2.2018

  14|26

 • четвъртък22.2.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next