klassa_en Klassa.bg
20-09-2017

Вход|Регистрация|

5 съвета за избора на хубаво вино

Милена Иванова

image

 Виното е любимата напитка на боговете, а и на хората. Хиляди поеми са създавани в чест на тази напитка и до ден днешен всяка хубава вечеря задължително включва  бутилка – две хубаво вино.

Изборът на вино понякога е труден. На пазара има хиляди различни по вид, цена и сорт вина и това прави начинанието още по трудно за тези, които не са особено запознати как се съчетават различните вкусове на божествената напитка, с различните храни.

Ако този уикенд Ви предстои романтична вечеря с половинката или просто ще ходите на гости и искате да изберете добро вино, то Ви предлагаме няколко съвета, които да следвате, за да останете доволни от избора си.

Етикет
На етикетите на повечето бутилки, пише с какви храни се съчетава въпросното вино. Ако предварително сте избрали менюто, то ще Ви е лесно да изберете подходящото вино, но ако ще поднесете виното като подарък за домакина и не знаете какво ще е менюто, изберете такова, което се съчетава добре с месо или риба.

Храни и вина
Сортът Совиньон блан добре се комбинира със салати, в които е добавен винегрет, тъй като това вино е с висока киселинност. Таниновите вина не се съчетават добре с мазна риба. Таниново вино е Кабарне Совиньон и ако сте се насочили към него, го комбинирайте със солени и високопротеинови храни, вместо със сьомга. Пино гриджото е чудесно с ястия, в които има соев сос.

Баланс
Виното и храната, с която се съчетава, трябва да допълват вкусовете си. По тежките ястия си отиват с по-силни вина, които да допълват вкуса им, а не да губят своя на фона им. Леките храни се съчетават добре със свежи вина, които деликатно да допълват вкусовете. За да прецените дали ще консумирате лека или тежка храна, замислете се колко мазна е тя. Не произхождайте от самото ястие, а по-скоро от съставките му. Ако в зелената салата има синьо сирене, например, то това е тежко ястие, макар и да е салата.
Запомнете, че червените вина са по-силно алкохолни от белите.

Добре изглеждащо
Ако ще поднасяте виното като подарък, изберете бутилка, която да изглежда добре. Този подарък не е предназначен да се изконсумира веднага и затова не е толкова важно с каква храна се съчетава добре. За да изберете подходящо вино, предварително се запознайте с предпочитанията на човека, за когото е предназначено – дали обича червено или бяло вино.

Най-видната съставка
Най-видната съставка на едно ястие обикновено е сосът. Той лесно ще Ви подскаже към какво да се насочите. Тежките сосове изискват по-силно вино, с наситен вкус и аромат. Сьомгата със сметанов сос изисква различно вино от сьомгата с лек млечен сос, например.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


  • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
  • София
  • Пловдив
  • Варна
  • Бургас
  • Русе
  • Стара Загора
  • Плевен
  • Пазарджик
  • Добрич
  • Враца
  • Разград
  • Благоевград
  • Перник
  • Ловеч
  • Видин
  • Кърджали
  • Сливен
  • Велико Търново
В момента15
  • Днес20.9.2017

    15

  • четвъртък21.9.2017

    14|26

  • петък22.9.2017

    13|27

В мрежата днес

prev
next