klassa_en Klassa.bg
18-03-2018

Вход|Регистрация|

Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища: И занапред ще търсим подкрепата на бизнеса

image

- Г-н Дойнов, има ли увеличение на парите за читалищата в бюджета за 2012 г.?
- Не, парите са толкова, колкото бяха и миналата година. Размерът им се определя от Решение № 265 на Министерския съвет от април 2010 г. - 5776 лв. годишно за всяко субсидирано читалище. В тази сума влиза всичко: заплати и осигуровки на персонала, режийни разноски. На практика с този бюджет работните заплати се „заковават“ около 300 лева. Така читалищните работници се оказват сред най-ниско платените...

- През 2011 г., когато чествахте 100-годишнината на съюза, министър-председателят Бойко Борисов присъства на конгреса ви и обеща увеличение на парите за читалищата...
- Изказването на премиера Борисов бе по-скоро знак към тези, които правят нашия годишен бюджет, но те така и не разбраха това. Някои хора в държавата ни не разбират нюансите и така им е изгодно – защо да се занимават с нещо, от което няма да видят лична полза. А освен това читалищата не са нахални - те правят култура, работят с деца и книги. Ние разбираме, че министър-председателят не може да знае всичко за читалищата, въпреки че и той е бил читалищен деятел.

- Не е ли по силите на Съюза на народните читалища да разработи свой модел, своя схема за увеличаване на средствата?
- Направихме го. В нашето предложение за увеличаване парите за читалищата нямаше искане за допълнителни средства от държавния бюджет. Ставаше дума по-скоро за вътрешно преструктуриране на общите читалищни средства и чрез тази операция парите щяха да се вдигнат от 5776 лв. на 6200 лв. годишно. Това увеличение щеше да даде глътка въздух на читалищните работници. Нашата идея бе оформена като предложение и внесена в Народното събрание от депутата от Синята коалиция Кирчо Димитров. Той е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси и намери идеята ни за финансово изпълнима. Сами разбирате, че подобно предложение не носи политически заряд, защото става дума за подпомагане на общонародното читалищно дело. Бяхме изненадани, че нещо просто като действие се оказа сложно като политически резултат.

- Какво ще предприемете, за да преодолеете недостига на средства?
- Ще потърсим финансиране по две други линии – чрез общините и чрез бизнеса. При добро желание местните власти могат да подпомагат читалищата чрез отпускането на общинска субсидия – просто в Закона за народните читалища има такъв текст, който е пожелателен, а не императивен. А към бизнеса тепърва ще чертаем пътеки.

- Могат ли читалищата да си сътрудничат с бизнеса?
- Естествено, стига да сме си взаимно полезни, разбира се. Например в нашите школи за езици могат да се обучават работници, фирмени специалисти. Нашите състави могат да обогатяват културните празници на отделните фирми. В състояние сме да организираме извънработни занимания за отдих и релакс. Ще дам пример с много популярното напоследък изучаване на народни танци. Бизнесът и сега подпомага читалищата - мога да дам много и различни примери - за което благодарим от сърце.

- Къде стои днешното читалище в структурата на съвременното общество?
- На традиционното си място – между църквата и училището. Така е създадено от нашите предци, така ще бъде и занапред. Ако погледнем под друг ъгъл нещата, ще видим, че днешната държава е създадена в българското читалище. Да отворим записките на Захарий Стоянов и там най-добре е описано как в читалище „Зора“- Русе се заражда третата българска държава – организирани в комитет светлите личности на България като Никола Обретенов, Захарий Стоянов, Баба Тонка, Ангел Кънчев и редица други продължават делото на Апостола за възстановяване на българската държава. В читалищата не се раздават министерски кресла, а се говори за майка България. Всичко останало е последващо, но можем да го формулираме така – в народните читалища се е родила идеята за днешната българска държава, там тя е придобила дух и плът.

- Какво предстои на Съюза на народните читалища през 2012 г.?
- Предстои да станем редовен член на Европейската мрежа на културните центрове (ENCC) през месец юни на конгреса в Норвегия. У нас ще организираме два национални семинара по креативност - Север и Юг - с участието на видни европейски лектори и специалисти. Освен това в България ще се проведе Гран при за фолклор на Международната асоциация на фолклорните колективи ( IGF), с които сме партньори и приятели. Предстои и Първи национален събор на читалищните литературни клубове. И между другото ще правим всичко възможно да се борим с простащината - вкл. със силата на словото. Така както се случи това на премиерата на новата стихосбирка на Георги Константинов „ Врана в снега”, която бе организирана в края на 2011 г. от нашия съюз, читалище ”Славянска беседа” и издателска къща ”Пламък”.
Това сме правили столетие и половина, това ще правим и занапред.

Коментари (3)

Теодор Василев каза: 2012-05-22 10:43:35

От името на Народно читалище Бъдеще сега 2006 се разграничаваме от мнението на г-н Дойнов и искаме да кажем, че според нас Съюзът на народните читалище спира развитието на читалищата, като съвременни неправителствени организации. Кое НПО в България получава държавна субсидия - по презумция нито едно от началото на 2012 г. А ние читалищата получаваме всяка година - между 30 и 40 млн. лева от бюджета на Р България, тоест от данъците на всички хора. За това искаме да изразим мнението си, че е крайно време при субсидията за читалищата да се въведе конкурсния принцип на оценка и строг мониторинг по изразходване на средствата, както се прави по всички донорски програми в НПО сектора. Защото читалищата не трябва да бъдат привилигировани. Защото вече не са по презумция нито най-добрите места за учение на народна култура, фолклор, танци, езици, образование и прогресивни идеи, а по-скоро служат, като социални заведения, които поддържат няколко хиляди човека на работа, повечето от които не вършат много или дори направо нищо. Така, че и 300 лв. са им много. Да не говорим за наемите, които се вземат и на какво приличат читалищните сгради, например читалището във Велико Търново (точно там, в старата българска столица...). Защото това, че читалищата имат сградите си подарък от държавата им позволява да развиват улуги и дейност на много по-ниски цени. Защо и всяко НПО в България да не може да прави същото. С какво читалищата са по-по-най...със сигурност не с качеството на работа за 4800 организации. Разбира се това в никаква степен не трябва да принизява работата на много прогресивно мислещи и иновативно настроени колеги, които правят много и с малкото, което имат. Факт, обаче, че те са твърде малко... За да не ставаме многословни Ви предоставяме на разположение нашия сайт: www.gudevica.org, като от 2006 година до днес не сме получавали субсидия, а можете да видите каква дейност развиваме.

КАСА каза: 2012-03-14 21:55:16

КОГАТО ИМА ЗЛОУПОТРЕБА И ТЯ СЕ ПРИКРИВА ОТ ОТГОВОРНИ ЗА ТОВА СЛУЖИТЕЛИ---ТОГАВА КОЙ СТОИ В ЦЕНТЪРА НА ЗЛОУПОТРЕБАТА. НЕ Е ЛИ ТОЗИ,КОЙТО СИ Е ЗАТВАРЯЛ ОЧИТЕ ЗА ТОВА ДЕЯНИЕ. И ЗАЩО ЛИ ГИ ЗАТВАРЯ? МИСЛЯ,ЧЕ ИМА ОТГОВОР НА ТОВА. И ТОВА Е ПАРЧЕТО БАНИЦА. ГОСПОДИН ДОЙНОВ,ВАШАТА РУБРИКА ТОЧКИ И ЗАПЕТАИ Е ВЪЗХИТИТЕЛНА. И ЗА ВСИЧКО ОТНОСНО ЧИТАЛИЩАТА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗХИТИТЕЛНО,АКО НЕ СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА. КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ СУБСИДИИТЕ. В ЕДНО СЕЛСКО ЧИТАЛИЩЕ,КЪДЕТО ЧИТ.СЕКРЕТАР Е ВСЯЛ СТРАХ И СМУТ ДОРИ И ПРЕД ТЕЗИ КОИТО СТОЯТ НАД НЕЯ ПО СЛУЖБА. ИЗПИСВАТ СЕ ФАКТУРИ,КОИТО НЕ ОТГОВАРЯТ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА И ПАРИТЕ СЕ ПРИСВОЯВАТ. И САМО НАСТОЯТЕЛСТВОТО Е ОТГОВОРНО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ТАКИВА БИБЛИОТЕКАРИ С ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ПО НИСКА И ОТ НИСКОТО НИВО. НЕКА СЕ РАЗГЛЕДА И КОИ СА В НАСТОЯТЕЛСТВОТО?

маргарита каза: 2012-02-26 12:09:05

как ще процъфтяват читалищата като има такива големи финансови и материални злоупотреби? Присвояване и присвояване, а контролните органи си затварят очите,защото от тази баница има и за тях. Престъпления,които се укриват от държавни служители. Има такива неуки и невежи библиотекари,които имат дипломи,но подарени не заслужени. Читалищни секретари,които не извършват никаква дейност,но хитро са се окупирали и никой не може да ги отстрани.Има / те повечето са/ и такива,които са на тази служба повече от 35г.,създали атмосфера на страх и вместо да им се потърси отговорност,то обратно шефовете им се подчиняват.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес18.3.2018

  15

 • понеделник19.3.2018

  14|26

 • вторник20.3.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next