klassa_en Klassa.bg
20-04-2018

Вход|Регистрация|

Ако бизнесът ти не е онлайн днес – значи просто не съществува

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 27.10.2015
 • Видяна: 5597 пъти

     С един от експертите в дигиталния маркетинг, Иво Илиев, си говорим за предстоящото събитие, което той и колегите му организират в София. Събитието е посветено на една от топ темите за дигиталната индустрия и бизнеса – фейсбук рекламата и нейната оптимизация. 

        Г-н Илиев има дългогодишен опит в организирането и провеждането на маркетинг кампании в Интернет, и е бил лектор и организатор на най-популярните бизнес събития за дигитален маркетинг у нас.  Само на 32, но ръководи три дигитални агенции – Interactage, Interactive age и Metamark. С неговия екип работят по проекти и кампании за брандове като NOKIA, Райфайзенбанк, NIVEA, EUCERIN и др.

       Да измисля Creative решения за разнообразните бизнеси, с които работи – е една от големите му стихии. Не просто може – виждали сме как превръща всяка малка идея – в успешна реалност. Твърди, че единственото, с което го постига е ВДЪХНОВЕНИЕТО.

        Наскоро сбъдна своя голяма мечта – да преподава целия си опит в пълна аудитория! И сега го прави по иновативната програма в НБУ в специалност Връзки с обществеността в социалните медии и социалните мрежи сред група надъхани млади хора.

       Своят опит и знания в областта на facebook рекламата ще сподели на 27.11.2015г. в София, където ще се проведе новото обучение от програмата на PresenTHINK, за което в момента тече записване на преференциални цени.
 

       - Провеждаш PresenTHINK за пореден път. Разкажи ни за обучението и за идеята на конкретно това издание.

     - PresenTHINK е една концепция, която с колеги и партньори успяхме да реализираме преди около 3 години. Това е формат събитие, в което държим както на ясно поднесената и конкретна актуална информация, така и на бизнес контактите и добрия нетуоркинг с цел обмяна на опит по професионалните теми от обучението. Затова PresenTHINK представлява интерес вече няколко години от страна на бизнеса, който иска да осъществява успешен и ефективен дигитален маркетинг.

       Това издание ще се случи в София, след като една година провеждахме обученията само в гр.Варна, където направихме специализирана „работилница“ за целта. На предстоящото обучение, което ще се проведе на 27.11.2015г., ще коментираме най-актуалната тема в момента – фейсбук рекламите и тяхната оптимизация. Сигурно вече сте забелязали, че фейсбук рекламите поскъпват, именно защото имат отлични резултати за почти всеки бизнес у нас и в чужбина. Тяхното правилно използване и таргетиране води до директни приходи за бизнеса, значително по-големи от разходите за реклама.

     През последната година много бизнесмени и специалисти отправиха запитване дали ще провеждаме събития по темата за Facebook ads в София – вече имаме възмоността да откликнем на тези хора с предстоящото ни обучение.
 

      - На пръв поглед е лесно да правиш boost промотиране на постове от фен страницата си. Има ли обаче тънкости в този вид фейсбук реклама и ще бъде ли това обсъждана тема по време на обучението в София?

   - Boost на постове, както и другите рекламни формати изискват таргетиране в няколко направления. Поради алгоритъма, с който Facebook ads работи, е много важно да диверсифицираме тесния и широкия си таргет, създавайки различни Ad set-ове и следейки показатели като „достигната аудитория“ и „честота на достигане“. Тази терминология, както и конкретни примери от практиката, ще бъдат разгледани подробно на предстоящото обучение.

        Важно е да научим бизнесът как да се възползва от рекламата във Facebook така, че да печели. Например често не се замисляме за какво се изхарчват парите ни от реклама, когато даваме boost на някой пост.
 

       - Ти си един от основоположниците на българския дигитален маркетинг. От години работиш и консултираш големи компании за тяхната онлайн маркетинг политика. Какво се случи за това време с българския бизнес в интернет?

       - Случи на първо място икономиката, която кара бизнесмените да мислят по-иновативно, по-рисково и по-разумно. Дигиталният маркетинг им предлага разумна и измерима инвестиция.

Преди години, когато провеждахме обучения и семинари по facebook маркетинг, хората гледаха много несериозно на темата. Днес това е топ тема, която нито един бизнес не може да си позволи да пренебрегне. И сега се радвам, че ще обсъдим Facebook ads – до момента няма подобно обучение дори в София, където събитийната програма е доста сериозна. Радвам се, че има голям интерес и ще мога да обасня всички важни елементи от този вид реклама. 

         - Какво се случва с бизнесът ти когато не си онлайн днес?

      - Няма бизнес, който да не е офлайн. Хората говорят за почти всяка своя покупка и така засягат нашия бранд независимо дали искаме или не. Важното е да изградим стабилно присъствие и добър онлайн имидж. Да създадем своя social общност, която да ни промотира чрез потребителското мнение и препоръки. Ако не си онлайн днес – значи просто не съществуваш. Това не е само мое мнение, а твърдения на много популярни икономисти и бизнесмени със солиден опит.

       - Наскоро сбъдна една своя мечта – да преподаваш всичко онова, което знаеш за социалните мрежи пред студенти. А теб кой те учи?

        - Да, благодарен съм на Нов Български Университет, че ме поканиха да преподавам „Facebook маркетинг“ в първата по рода си магистърска програма „Връзки с обществеността в социалните медии и мрежи“. Въпреки, че това не са ми първите лекции пред студенти – при толкова специализирана магистърска програма атмосферата е доста по-зареждаща. Бил съм лектор много качествени и популярни събития в сферата на маркетинга и комуникациите, но работата със студенти изисква съвсем различни подходи и е наистина по-различно изживяване за мен и като човек, и като професионалист. В тази връзка нямам търпение да стартира PresenTHINK в края на ноември, за да се запозная с нови колеги и представители на бизнеса. В практиката си на организатор знам, че ако едно нещо не бъде обяснено и показано както трябва на правилните хора – то не може да бъде възприето правилно и да покаже потенциала си. Точно така стои въпросът с фейсбук рекламата – знам, че на PresenTHINK ще ни посетят бизнесмени и специалисти с модерно мислене и добър инвестиционен нюх. Ще ги запознаем в детайли с фейсбук рекламите и алтернативните social медии именно, за да могат сами да експериментират и тестват ефективността на тези дигитални канали. Така ще са наясно къде да вложат парите си разумно и правилно.
 

          - Имаш ли професионални деформации вече. Сподели някоя.

        - Професионални деформации колкото искаш – не мога да тръгна нанякъде без две карти с мобилен интернет, две смарт устройства и поне едно зарядно  Скорошният ми „бъг“ е когато чуя нещо готино от някой да му казвам ухилен „Хей! Това е статус!“... и не рядко да го пускам като статус в социалните мрежи  Какво да се прави...
 

           - Какво ще посъветваш модерния собственик на бизнес ?

        - Да не се бави, за да не бъде изпреварен. Digital у нас е тотален фурор през последните години и това ни прави конкурентни на международните пазари. Интернет крие страхотен потенциал за всеки бизнес, абсолютно всеки. Важно е да се ориентираме бързо и правилно. Именно поради тези фактори темата на настоящия PresenTHINK е точно Facebook рекламата. Защото тя е подходяща за всеки бизнес, доста изгодна е и води до измерими приходи. Гостите ни ще научат всички тънкости на тази реклама, за да могат да ги приложат преди своите конкуренти – това винаги е важен фактор за модерните бизнесмени.

 http://presenthink.com

http://presenthink.com/#contact

http://www.metamark.bg/

Броени дни до края на промо-цената за регистрация в PresenTHINK! С код за отстъпка ivosiliev ще получите -10% от намалените цени!

Интервюто взе Лилия Иванова, Klassa.bg

 

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес20.4.2018

  15

 • събота21.4.2018

  14|26

 • неделя22.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next